Zirkonyum (Zirkon) Diş Kaplama Nedir?
Zirkonyum materyali periyodik cetvelde bulunan bir elementtir. Altın ve titanyumdan sonra en doku dostu element olarak karşımıza çıkar. Zirkonyum kaplamalar bir üst yapı uygulamasıdır.
Zirkonyum beyaz bir element olduğundan estetiğin önemli olduğu ön bölge restorasyonlarında rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca zirkonyum restorasyonlar çiğneme kuvvetlerine karşıda hatırı sayılır basma ve çekme dirençleri vardır.
Akademik olarak bakıldığında yaklaşık 900-1200 MPa kuvvete kadar dayanırlar ki bu direnç çiğneme kuvvetlerini fazlasıyla karşılar. Zirkonyum diş kaplamaları bilgisayar destekli yazılımlar yardımıyla neredeyse hiç el değmeden üretilirler.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisinin basamaklarını sırasıyla yazmak gerekirse;
-
Bireyin ağız içi muayenesiyle beraber genel sağlık durumu en ince ayrıntısına kadar değerlendirilir.
-
Gerekli görüldüğü taktirde röntgen filmleri alınır.
-
Bireyin neden zirkon diş kaplaması yaptırmak istediği iyi analiz edilmeli ve beklentisi anlaşılır.
-
Eğer bireyler isterlerse dijital yollar ile ya da analog özel yöntemler ile bireyin dişlerinin işlemler bittiğinde nasıl görüneceği de hastaya demo edile bilinir.
-
Bölgesel anestezi dediğimiz lokal anestezi yapılarak ilgi dişlerin preperasyonuna başlanır ve dişler aşındırılıp ufaltma işlemi yapılır.
-
Preperasyon (Hazırlık) işlemi biten dişlerin ölçüleri alınır ve diş laboratuvarına alınan ölçüler gönderilir ve daha hastalar diş hekimi koltuğundan kalmadan geçici dişlerde yapılır.
-
Ölçüler diş laboratuvarına gönderildikten sonra ilk etapta alt yapı provası diye biz diş hekimlerinin hitap ettiği, diş ve diş eti uyumunun bakıldığı prova aşaması gerçekleştirilir.
-
Alt yapı provası başarıyla bitirilen hastanın bir sonraki etabı renk ve formların değerlendirileceği estetik prova olacaktır. Bu provada da gerekli estetik düzeltmeler ile diş temasları kontrol edilir.
-
Tüm bu aşamalardan sonra son bir kez daha zirkonyum diş kaplamaları laboratuvara gönderilir ve cila işlemi uygulanır ve hastaya zirkonyum diş kaplamaları teslim edilir.
Tüm bu işlemler yapılacak diş adetine bağlı olarak değişiklik gösterse bile ortalama 3-7 gün içerisinde sonlanmış olur.
Zirkonyum Diş Kaplamaları Hangi Durumlarda Yapılır?
-
Bireylerin diş ya da dişlerinde travma ve çürük gibi sebeplerle madde kaybı olduğu durumlarda zirkonyum diş kaplamaları tercih edilebilir.
-
Kısmi diş eksikliği yaşayan ve implant yaptırmak istemeyen bireylerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınır.
-
Estetik beklentinin yüksek olduğu bölgelerde;
-
Dişlerde çapraşıklık mevcut ve bireyler ortodontik tedaviyi tercih etmiyorlar ise,
-
Çocuk yaşta kullanılan birtakım ilaçlara bağlı dişlerin mine tabakasında ciddi deformasyonlar ve renk değişimleri meydana gelmişse,
-
Yaş alma ile beraber ve diş sıkmanın da etkisi ile diş mineleri aşınmış bireylerin yeniden gülüşünün tasarlanması planlanıyor ise
-
Diş rengi ve formundan memnun olmayan bireylere
-
İmplant yaptırmış bireyler kaplama materyali olarak daha doğal bir materyal tercih ediyor ise zirkonyum diş kaplamaları tercih edilmelidir.
-
-
Diş eti hastalığı olan bireylere diş eti tedavileri bitirildikten sonra ve eğer kaplama yapılması gerekiyor ise zirkonyum restorasyonların yapılması tercih edilmelidir.
Zirkonyum Diş Kaplamaları Hangi Durumlarda Yapılmamalıdır?
Zirkonyum diş kaplama estetik, fonksiyon ve fonasyonun önemli olduğu çoğu bölgede kullanılabilecekken bazı yanlış bölgelerde uygulanmaları materyalin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebebiyet verir. Zirkonyum restorasyonların hangi durumlarda yapılmamasına gelinecek olunursa;
-
Çoklu diş eksikliği olan (3-4 diş eksikliği ve daha fazlası) köprü olarak zirkonyum diş kaplamaları tercih edilmemelidir. İdeal şartlarda 2 diş boşluğundan fazla diş eksikliği olan bireylerde zirkonyum diş kaplamarın kırılması söz konusu olabilir. Bu denli diş eksikliği bulunan bireylerin mümkünse implant yaptırmaları ya da daha konvansiyonel olarak hitap edeceğimiz metal seramik restorasyonların yapılması daha iyi olacaktır.
-
Büyüme gelişimini tamamlamamış bireylere kullanımı bazı özel durumlar hariç uygun değildir.
Zirkonyum Diş Kaplamalarının Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplamaları transparanlık olarak diş hekimi ve klinisyenlerin adlandırdığı ışık geçirgenliği olan materyallerdir. Bu sebeple estetik beklentinin önemli olduğu tüm bölgelerde kullanılabilir.
Diş eti sağlığı açısından oldukça doku dostu bir materyaldir. Eski tip kaplama materyallerinde diş ve diş eti bölgelerinde gri ve mor yansımalar görülürken zirkonyum diş kaplamlarında böyle bir durum ile karşılaşılmaz.
Çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklı olduklarından arka azı diş gruplarında da rahatlıkla kullanıla bilinir.
Bilgisayar destekli tarama ve yazılım programları kullanıldığından üretimleri oldukça profesyonelce gerçekleştirilir.
Zirkonyum Diş Kaplamalarının Dezavantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplamaların yukarıdaki yazımızda avantajlarından bahsettikten sonra dezavantajlarına gelinecek olunursa;
-
Asla lamine diş materyali olarak kullanılamazlar. Lamine diş için kullanılan materyaller daha farklı tip materyallerdir.
-
Çoklu diş eksikliği olduğu durumlarda (implant ya da diş destekli) kullanılmamalıdırlar.
-
Fiyatları geleneksel metal seramik kaplama ve köprülere göre daha pahalıdır.
-
Üretim tekniği konvansiyonel metal seramikli dişlere göre daha hassastır.
İzmir, Çiğli ve Karşıya'da Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Fiyatları Ne kadar?
Zirkonyum (zirkon) diş kaplama fiyatlarını etkileyen unsur ve faktörleri sıralamak gerekirse;
-
Kullanılan zirkon blokların neredeyse tamamı ithal ürünlerdir. Bu sebeple Euro dolar kurundan etkilenir.
-
Zirkonyum blokların markası fiyatı etkiler.
-
Diş hekimi ve diş polikliniğinin çalıştığı diş laboratuvarları işçilik açısından önem taşıdığından çalışılan diş laboratuvarlarına göre fiyatlar farklılık gösterir.
-
Hekimin bilgi birikimi ve tecrübesi yine etkendir.
-
Kullanılacak olan zirkon miktarı birim fiyatı etkiler.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
-
Zirkonyum diş kaplama yaptıran hastaların dikkat etmesi gereken en önemli unsun ve konu ağız bakımlarının en ideal şekilde idame etmeleridir. Ağız bakımını sağlayacak unsurlar;
-
Günde iki kez ikişer dakika dişlerini orta sertlikle elektrikli ya da manuel fırça ile fırçalamak.
-
Ağız duşu olarak tabir edilen cihazların kullanılması
-
Ağız çalkalama sularının kullanılması
-
Hekimin önerileri doğrultusunda gerekli görülür ise diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılması
-
Diş sıkma problemi var ise bireyin gece koruyucu plakların hastalara verilmesi ya da botox işleminin yapılması
-
olarak sıralanabilir.
-
Bir diğer önemli unsur bireylerin tükettiği gıdalardır. Karyojenik yani şekerli gıdaların ve asitli gıdaların tüketilmesi istenmez. Benzer şekilde yapışkan gıdaların tüketilmesi de zirkonyum dişlerin üzerine kuvvetler bindirir.
-
Ağıza toka, dikiş iğnesi, kalem gibi cisimlerin alınıp ısırılması kendi dişlerimize zarar vereceği gibi kaplamalara da zarar verecektir. Bu sebeple kullanılmamalıdırlar.
-
Dövüş sporları ile uğraşan bireyler eğer zirkonyum diş kaplama kullanıyorlar ya da yaptırmayı düşünüyorlarsa muhakkak diş koruyucu plaklar kullanmalıdır.
-
Altı ayda bir hekim aksi bir şey söylemedi ise düzenli kontrollere gelinmelidir.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Ömrü Ne Kadar?
Bir üstteki yazımızı okuyan okuyucular bahsi geçen 5 maddeye dikkat ettikleri sürece ve kontrole geldiklerinde diş hekimi ve diş kliniği tavsiyelerine uydukları taktidir de uzun yıllar zirkonyum diş restorasyonlarını kullanabilirler.
Ancak yine de kesin bir zaman dilimi vermek çok doğru olmaz çünkü ağız ve dişler belki de tüm vücudumuzda en çok işlev gören ve dış ortam ile açıkta olan yegâne canlı organımızdır.