HASTA HAKLARI
Hastalar, bir sağlık kurum veya kuruluşuna veya sağlık hizmeti verilen başka bir kuruluşa kabul edildikten sonra aşağıdaki sorumlulukları yerine getirmelidir:
a) Hastanın kabul edildiği sağlık kuruluşu veya kuruluşunun kurallarına uyma sorumluluğu
1. Hasta, hasta haklarına aykırı olmamak kaydıyla, hastanın bulunduğu sağlık kuruluşu veya kuruluşunun kurallarına ve düzenlemelerine uymak zorundadır.
2. Hasta, Sağlık Bakanlığı ve varsa SGK tarafından belirlenen sevk zincirine uymalıdır.
3. Merkezi randevu sistemi veya bağımsız randevu sistemi ile randevulu çalışan herhangi bir sağlık kuruluşu veya kuruluşundan sağlık hizmeti almak isteyen hasta, randevuya gelmeli veya ilgili değişiklikleri kuruma bildirmelidir.
4. Hasta, sağlık kuruluşunun araç, gereç, tıbbi cihaz ve malzemelerinin zarar görmesinden doğan zararı karşılamalıdır.
b) Personelin Sorumlulukları
1. Hastalar, hastanın yattığı Sağlık Kuruluşunda çalışan tüm çalışanlara saygı göstermelidir.
2. Hasta, sağlık kuruluşunun güvenliğinden sorumlu personelin verdiği talimatlara uymalı ve genel güvenliği aksatacak hareketlerden kaçınmalıdır.
3. Hasta, yatış vb. idari işlemlerde diğer hastaların haklarını gözetmek zorundadır.
4. Hasta şikayetlerini, önceki hastalık ve rahatsızlıklarını, hastanede yatış öyküsünü, kullandığı tüm ilaçları ve sağlık durumu ile ilgili tüm detayları açık ve eksiksiz olarak sağlık personeline bildirmelidir.
5. Hasta onamı alındıktan sonra tedavi, bakım ve rehabilitasyon sürecinde yapılacak her türlü işlem ve girişim için sağlık profesyonelleri ile işbirliği içinde olmalıdır.
6. Hastalar, sağlık kuruluşlarının genel temizlik ve hijyen gerekliliklerine uymalı ve temizlik çalışanlarının işini kolaylaştırmalıdır.
7. Hastanın Acil Servise başvurması durumunda sağlık profesyonelinin verdiği karara uyması ve durumunun hayati tehlike arz edip etmediği veya kötüleştiği konusunda triyaj düzeyini belirlemesi gerekir.
8. Hasta Hakları-Sosyal Hizmet Birimlerine başvururken yanlış beyanda bulunmamalıdır.
C) Terapötik tavsiyelere uyma sorumluluğu
1. Hasta tedavi ve ilaç önerilerini dikkatle dinlemeli ve anlaşılmayan tüm noktaları sormalıdır.
2. Hasta ayrıca terapötik tavsiyelere muhtemelen uymayacaksa sağlık uzmanlarına bilgi vermelidir.
3. Hasta, sağlık bakımını ve taburculuk sonrası bakım planını doğru anlayıp anlamadığını açıkça ifade etmelidir.
4. Tedaviyi reddetmenin ve tavsiyelere uymamanın tüm sonuçlarından hasta bizzat sorumlu olacaktır.
5. Hastalar sağlık profesyonellerinden tıp etiğine, ilgili yönetmeliklere ve toplum etiğine aykırı herhangi bir talepte bulunmamalıdır.
d) Diğer Sorumluluklar
1. Hasta, sağlık durumu, sosyal sigorta ve kişisel ayrıntılar hakkındaki ayrıntıları zamanında bildirmelidir.
2. Hastalar, somut vakalara veya belgelere dayandırılmadan sağlık çalışanları ve sağlık kuruluşları hakkında alenen aşağılayıcı ve suçlayıcı ifadelerde bulunmamalıdır.
3. Hastalar sağlık kuruluşunun belirlediği kurallar çerçevesinde ziyaretçilerini kabul etmelidir.
4. Genel sorumluluklar kapsamında hastalar kendi sağlıklarını korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapmalı, sağlıklı bir yaşam için verilen tavsiyelere uymalı, basit koşullarda kendilerine bakmalı ve mümkünse kan veya organ bağışında bulunmalıdır.