İzmir, Çiğli, Karşıyaka
Lamine Diş Kaplama Tedavisi
Kusursuz bir gülümseme hayal değil! Lamine diş kaplama tedavisi ile estetik ve doğal bir gülüşe sahip olabilirsiniz. Uzman diş hekimlerimizle iletişime geçin, randevunuzu alın ve dişlerinizi yeniden keşfedin. Kendinizi daha iyi hissetmek için bugün harekete geçin.
İzmir, Çiğli, Karşıyaka Lamine Diş Kaplama Tedavisi
Lamine Diş Kaplama (Yaprak Porselen) Nedir?
Lamine diş çoğunlukla ön dişlerinden memnun olmayan bireylere yapılan bir restorasyon biçimidir. Doğru adı Laminate Veneer diye geçse bile Türkçeye çevrilmiş hali yaprak porselenlerdir. Yaprak porselen denmesinde husus gerçekten de incecik yapılan ve sadece dişlerin ön yüzeyine yapıştırılmasından gelir.
Estetiğin önemli olduğu tüm bölgelerde farklı materyaller ile bu teknik kullanılabilmektedir. Ancak en yaygın kullanılan materyal e-max diye de bilinen porselen laminelerdir. E-max lamineler doğala en yakın, ışık geçirgenliği yüksek bir materyal olarak çok uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılan ve kendini ispatlamış materyallerdir.
Lamine diş yapılırken dişlerden bazen hiç aşındırma yapmadan yapılabileceği gibi bazı durumlarda dişin sadece görünen ön yüzeyinden 0.,3-0,6 mm aşındırmalar yapılır. Bu durum diğer kaplama dişlerde dişin 5 ekseni üzerinden 0.9-2 mm kadar olmaktadır.
Lamine Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Porselen lamine diş kaplamaları genel olarak estetik beklentinin yüksek olduğu durumlarda yapıldığından dolayı, lamine diş yaptırmak isteyen hastalarımıza tedavinin bitmiş halini demostre etmek mümkündür. Bu sebeple muayene işlemi sonrasında bu işlemin yapılması önerilebilinir.
Lokal anestezi altında lamine yaprak porselen diş preperasyonlarına başlanır ve tıpkı diğer protetik diş tedavisi planlamalarında olduğu gibi dijital ya da analog yollar ile ölçüler alınır ve laboratuvara gönderilmeden önce geçici dişler de hastanın ağzına yapıştırılır.
Bazı durumlarda hiç diş aşındırılması yapılmadığından geçici diş ihtiyacı oluşmaz. Laboratuvar aşamaları etap etap ilerlendikten sonra hastaların beğenisine sunulur ve 5-7 gün içerinde lamine yaprak porselenler hastaların kullanımına hazır hale gelir.
Lamine Diş Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Lamine diş yaptırmak isteyen hastaların biz diş hekimlerine başvurmalarında ki temel sebepler;
-
Dişlerinde çapraşıklık ve gülüş hattında kayıklık olan bireyler
-
Dişler arası seviye farkı olan bireyler
-
Ön bölge dişlerde renk değişimine uğramış dolguların bulunduğu bireyler
-
Dişler arası boşluğu (Diastema) olan bireyler
-
Dişlerde renk değişimi yaşamış kişiler
-
Dişlerde zaman içerisinde yaşanmış kırıklar ya da travma nedeniyle kırıklar nedeniyle bu durumdan rahatsız olan kişiler
-
Diş beyazlatmasına rağmen diş renginden memnun olmayan bireyler olarak sıralanabilir.
Lamine Diş Kimlere Uygulanmaz?
-
Büyüme gelişimini tamamlamamış hiçbir bireye lamine yaprak porselen diş yapılmamalıdır. Erkeklerde 18-19 bayanlarda 17-18 yaş beklenmelidir.
-
Çok fazla çapraşıklık, rotasyon ve eğriliğin olduğu çene diş yapılarında lamine diş kaplaması yapılmamalıdır. Onun yerine zirkonyum diş kaplamaları ya da e-max diş kaplamaları diye hitap ettiğimiz ful seramik restorasyonlar tercih edilmelidir.
-
Lamine dişler dişin mine tabakasına iyi yapışıp adezyon gösterirler bu sebeple florosiz gibi diş mine yoksunluğu olan bireylere lamine diş yapılması çok uygun olmayabilir.
-
Diş sıkma problemi nedeniyle dişlerin mine tabakası çok aşınmış bireylere lamine diş yapılması çok ciddi bir engel oluşturmasa bile dikkatli yapılmalı ve olası risklerden söz edilmelidir. Böyle durumlarda hasta lamine diş yaptırmak istiyorlarsa muhakkak gece koruyucu plak ve botoks yapılmalıdır.
-
Ileri diş eti problemi olan bireylere lamine yaprak porselen diş yapılması çok doğru olmayacaktır ve sonuç başarısız olacaktır.
-
Kalem, dikiş iğnesi, tırnak yeme alışkanlığı bulunan bireylere lamine diş yapılması tavsiye edilmez.
-
Kemik desteğini kaybetmiş sallanan dişlere lamine yaprak porselen yapılması doğru değildir.
Lamine Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Lamine diş kaplaması önceki yazımızda da bahsedildiği üzere bir tekniğin adıdır. Lamine diş yapılırken en çok kullanılan materyal full seramik, tam seramik olarak nitelendirilen e-max materyalidir. E-max materyali diş hekimliğinde kullanılan en estetik materyal olarak karşımıza çıkmaktadır.
Lamine diş kaplamalarında diş aşındırmalarının hemen hemen yok denecek kadar olması kişilerin lamine diş yaptırmak isteğini arttırmaktadır.
E-max porselen lamineler hastalara uygulandıktan sonra asla renk değişimi göstermezler.
Her ne kadar incecik yaprak kalınlığında görünselerde özel adeziv yapıştırıcılarla yapıştırıldıklarında kırılmaya karşı oldukça direnç gösterirler.
Dişlerde sert doku kaybı minimum düzeyde olduğundan dişlerde yapıştırma işlemi sonrası hassasiyet gelişimi çok az meydana gelir.
Dişlerin çiğneme yüzeyleri ve arka yüzeylerinde aşındırma yapılmadığından hastaların porselen e-max lamine kaplamalara adaptasyonu diğer kaplama tiplerine göre daha kolaydır.
Lamine Diş Kaplama İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Temelde bakıldığında tüm kaplama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlarla birebir uyum gösterirler ancak tekrar etmek gerekirse;
-
Hastalarımız kötü alışkanlık olarak biz diş hekimlerinin hitap ettiği kalem, toka, misina ve toplu iğne gibi cisimleri ağızlarında tutmamalı ve sert cisimleri ağız ve dişler yolu ile açmaya çalışmamalıdır.
-
İri çekirdekli gıdalar tüketilirken çekirdeklerine dikkat edilmelidir.
-
Sert çerezlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
-
Yapışkan, jeli bon sakız gibi gıda maddeleri olabildiğince az tüketilmelidir.
-
Asitli gıdaların tüketimi hastaların kendi dişlerine de zarar vereceği gibi porselen e-max dişlerde zarar verdiği unutulmamalıdır.
-
Diş sıkma problemi olan hastalarımızın diş sıkma problemleri diş hekimleri tarafından hazırlanan diş sıkma plakları ile sonlandırılmalıdır.
-
Rutin ağız bakımları çok iyi şekilde idame edilmeli hekimin tavsiyelerine uyulmalıdır.
-
Diş hekimi aksini söylemediği sürece 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gelinmelidir.
İzmir-Lamine Diş Kaplama Fiyatı Ne Kadar?
Lamine yaprak porselen yaptıracak kişilerde fiyat aralığı;
-
Kişiye lamine yapılmadan önce uygulanacak tedavilere
-
Kaplamada kullanılacak olan tam seramik materyalin markasına göre
-
Hekimin bilgi birikimi ve tecrübesine göre
-
Çalışılacak olan laboratuvara göre
-
Döviz kurunda yaşanan parite farkına göre
-
Her sene açıklanan türk dişhekimliği fiyat tarifesine göre
-
Kaç adet yapılacağına bağlı olarak
farklılık gösterebilmektedir.
Bireyler için en ideal çözüm yolunu biz diş hekimlerinin sağlayacağını hastalarımızın aklında olmalıdır.
Lamine Diş Kaplamaların Ömrü Ne Kadardır?
Tıpki diğer diş hekimliği işlemlerinde olduğu gibi tüm yapılan restorasyonların bir ömrü olduğu ancak bu ömrün uzatılmasının ya da kısaltılmasındaki en önemli faktörün biz hekimler ile beraber hastalarımızın kullanım alışkanlıkları olduğu unutmamalıdır. İdeal şartlarda yapılan ve uyulması gereken kurallara dikkat eden hastalarımız lamine dişlerini 10-15 sene ve belkide daha uzun yıllar kullanabilirler.
-
Lamine Diş Kaplama İşlemi Kaç Seans Sürer?Porselen yaprak dişlerin yapımı hastaların tüm ağız bakımları yapıldıktan sonra 2-3 seans ve 5-7 gün toplam süre ile biter. Birinci seansta preperasyonlar yapılıp dişler ölçü alımına uygun hale getirilir ve ölçü alma işlemi sonrası gerekli görülür ise geçici dişler yapılır. İkinci randevuda diş eti ile dişlerin uyumları kontrol edilir. Sonraki seans ya da seanslarda hastanın beğenisine sunulur ve eğer hastalarımız yapılan işlemden memnun kalırlarsa lamine dişler daimi olarak özel yapıştırıcılarla yapıştırılır.
-
Lamine Diş Kaplama Yapıştırıldıktan Sonra Düşer mi?Porselen lamine dişler için özel olarak üretilen reçine esaslı özel yapıştırıcılar mevcuttur ve yapılan yaprak porselenler bu özel yapıştırıcılarla yapıştırıldıkları için porselen laminelerin desimante olması yani düşmesi çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak yapıştırma prosedürüne diş hekimi uygun davranmadıysa ya yapıştırma sırasında tükürük ya da su geldi ise diş yüzeyine o zaman yapıştırıcıda tam bir adezyon sağlamaz diş yüzeyine. Bu durumda yapılan laminenin erken dönemde çıkmasına sebep olur. Yine hekim kaynaklı bir faktör olan diş ile laminenin tam uyumlu yapılmamasıdır. Böyle bir durum varsa doğru olan hekimin yaptığı işi en başa alıp yeniden lamine dişlerin üretilmesi olmalıdır. Ancak buna uygun davranılmadığı durumda lamineler maalesef erken dönemde düşebilir. Ağız hijyenini iyi sağlamayan ya da asitli gıdalar tüketen hastalarda veya tüketilmemesi gereken gıdalar tüketildiğinde laminelerde kırıklar ya da düşmeler olabilir. Diş sıkan bireylere diş plağı ile beraber botox uygulaması yapılmalıdır.
-
Zirkon Diş Kaplama ve Lamine Diş Kaplama arasındaki Fark Nedir?Zirkon kaplama ile porselen lamine yaprak kaplama arasındaki en büyük fark dişe uygulanan diş sert dokusu eksiltme miktarıdır. Zirkon diş kaplamalarında dişin çepeçevre tüm yüzeylerinden 0,9-2 mm kadar diş sert dokusu kaldırılarak yapılırken, porselen lamine dişlerde bu oran dişin tek yüzeyinden en fazla 0,3-0,6 mm kadar sert doku eksiltmesi ile mümkündür.