İzmir, Çiğli, Karşıyaka E-MAX Diş ve Empress Kaplama
E-MAX Diş ve Empress Diş Kaplama Nedir?
E-Max ve empress kaplama dişler, biz diş hekimleri tarafından full seramik ya da tam seramik restorasyonlar olarak isimlendirilen sistemlerdir. Tam seramik restorasyonlar lityum disilikat materyalinden yapılan diş ışık geçirgenliğine en yakın, en doğal materyaldir.
İçerisinde hiç metal ihtiva etmemesi tam seramik materyallerin özelliklerindendir. Estetiğin önemli olduğu neredeyse tüm dişlerde kullanılmaları mümkündür.
Emax ve Empress Diş Kaplama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gülüş estetiğinin olduğu tüm olgularda olduğu gibi hekim eğer tam seramik restorasyonlar yapmaya hastasıyla beraber karar verdiyse süreç işleme biçimi aşağıda anlatacaklarımız gibi gerçekleşir.
-
Ağız içi fotoğraflar alınır ve çene modelleri elde edilir.
-
Lüzumlu görülür ise hastanın en son halinin başlangıçta görebileceğimiz dijital ve analog dişlerin bitmiş halinin demostrasyonu yapılır.
-
Lokal anestezi altında dişlerin preperasyonları yapılır ve ölçüler alınır. Akabinde hemen hastaya geçici dişler de teslim edilir.
-
Prova safhaları 2-3 seans da bitirilir ve hastanın beğenisine sunulur. Bireyin istekleri doğrultusunda ve hekiminde gördüğü birtakım pürüzler var ise bunlar giderilir ve hastaların kullanılmasına sunulur.
Hangi restorasyon ve hangi kaplama materyali seçilmiş olursa olsun düzenli diş hekimi kontrolü olmazsa olmazımız olmalıdır.
Emax ve Empress Diş Kaplama mı, Zirkonyum Kaplama mı? Tam Seramik (Emax) Diş ile Zirkonyum Diş Arasındaki Fark Nelerdir?
Estetik açıdan değerlendirildiklerinde tam seramik kronlar zirkonyum diş kaplamalarına göre daha estetiktirler. Bu durum tam seramik restorasyonların transparanlığı yani ışık geçirgenliğinin zirkon dişlere nazaran daha fazla olmasından kaynaklanır.
Kuvvetlere karşı direnç açısından değerlendirildiklerinde çiğneme kuvvetlerinde her iki materyalde yeterli direnç gösterir. Arka azı dişlerinde tek tek kronların yapımına her iki materyalde izin verir ancak bireyin arka diş eksikliği olduğu köprü işlemlerinde zirkonyum diş kaplamaları tam seramik restorasyonlardan daha iyi sonuç verir. Bu sebeple diş eksikliği olmayan bireylerde her iki materyalin kullanımı bir problem oluşturmasa da arka grup diş eksikliği bulunan bireylerde emax ve empress kronların kullanımı çok önerilmez.
Emax ve Empress Diş Kaplamayı Kimler Yaptırabilir?
-
Dişlerinde çapraşıklık şikâyeti bulunan kişilere
-
Bir sebepten dolayı dişlerinin form ve şekillerinden memnun olmayan ve gülüş tasarımı yaptırmak isteyen bireylere
-
Mine tabakası incelmiş bireylere
-
Ön diş estetik beklentisi bulunan ve ortodontik tedavi tercih etmeyen bireylere
-
Büyüme gelişimini tamamlamış kişilere
-
Dişler arası aralıkları bulunan ve bu durumdan rahatsız olan kişilere
-
Diş renginden memnun olmayan ya da çocuk yaşta geçirilen bir takım ateşli hastalıklar sonucu dişlerinde deformasyon yaşayan bireylere
-
Diş beyazlatması yaptırdığı halde dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere
Emax - empress kronlar yapılabilir.
Emax ve Empress Kron Hangi Dişlere Uygulanmaz?
Çoklu diş eksikliği bulunan hiç bir bireye tam seramik kronlar yapılmaz. Ayrıca diş yüzeyinde daha önce metal restorasyonlu dolgu ya da metal postların olduğu durumlarda bu restorasyonlar beyaz dolgu ve fiber postlarla değiştirilmeden yapılmamalıdır. Bunun sebebi ışık geçirgenliği yüksek bir materyal olmasından kaynaklanır ve diş rengini yansıtacaktır.
Arka azı dişlerinde kullanılmamasına dair bir kontraendikasyon yani bir engel olmasa da diğer kaplama ve kron tiplerine göre daha az dirence sahip olduklarından kullanılmaları sınırlıdır.
Emax ve Empress Diş Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
Tam seramik kaplama ve ve kronların avantajlarını yazmak gerekirse;
-
Doğal dişe hiç kuşkusuz en yakın restorasyon biçimidir. Bu sebeple estetik beklentinin yüksek olduğu ön bölge restorasyonlarında güvenle kullanılır.
-
Dişeti ile uyumu oldukça başarılı olduğundan iyi bir ağız hijyeni ile beraber dişeti problemi ve diş eti kanamalarına sebep olmaz.
-
Metal içermediğinden dolayı diş eti bölgesinde mor ve gri yansımalar görülmez.
-
Bölgesel ve küçük dişeti çekilmesi bulunan bireylerde diş hassasiyetinin önüne geçilmesini sağlar.
Diş ile yapışması diğer tüm kaplama ve kron materyallerinden yüksek olduğu için ağızda en uzun süre yapıştırıcısı çözülmeyen ve düşmeyen kaplama biçimidir.
İzmir’de Emax ve Empress Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
-
İleri kemik yıkımı var ve dişlerde aşırı sallanma var ise ilgili diş ya da dişlere kanal tedavisi işlemi uygulanmaz.
-
Röntgen ile diş muayenesi sağlandığında, çok büyük kök dibi kemik erimesi ve apse varsa kanal tedavisi başarı ile sonuç vermez.
-
Dişin görünen kısmında aşırı madde kaybı bulunduğunda, kök kanal tedavisi yapılsa bile çiğneme fonksiyonuna diş katılamayacağından kanal tedavisi yapmak hasta acısından bir konfor artırımı yaşatmayacaktır. Bu sebeple kanal tedavisi önerilmez.
-
Dişlerde dik ya da yatay kırıklar mevcut ise kanal tedavisi yapılabilinse bile çok iyi takip edilmelidir.
-
Yüz bölgesine kadar yansıyan şişlik mevcut ise kanal tedavisi denenebilir ama kesin tedaviye cevap verme oranı düşüktür.
-
Lamine Diş Kaplama İşlemi Kaç Seans Sürer?Porselen yaprak dişlerin yapımı hastaların tüm ağız bakımları yapıldıktan sonra 2-3 seans ve 5-7 gün toplam süre ile biter. Birinci seansta preperasyonlar yapılıp dişler ölçü alımına uygun hale getirilir ve ölçü alma işlemi sonrası gerekli görülür ise geçici dişler yapılır. İkinci randevuda diş eti ile dişlerin uyumları kontrol edilir. Sonraki seans ya da seanslarda hastanın beğenisine sunulur ve eğer hastalarımız yapılan işlemden memnun kalırlarsa lamine dişler daimi olarak özel yapıştırıcılarla yapıştırılır.
-
Lamine Diş Kaplama Yapıştırıldıktan Sonra Düşer mi?Porselen lamine dişler için özel olarak üretilen reçine esaslı özel yapıştırıcılar mevcuttur ve yapılan yaprak porselenler bu özel yapıştırıcılarla yapıştırıldıkları için porselen laminelerin desimante olması yani düşmesi çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak yapıştırma prosedürüne diş hekimi uygun davranmadıysa ya yapıştırma sırasında tükürük ya da su geldi ise diş yüzeyine o zaman yapıştırıcıda tam bir adezyon sağlamaz diş yüzeyine. Bu durumda yapılan laminenin erken dönemde çıkmasına sebep olur. Yine hekim kaynaklı bir faktör olan diş ile laminenin tam uyumlu yapılmamasıdır. Böyle bir durum varsa doğru olan hekimin yaptığı işi en başa alıp yeniden lamine dişlerin üretilmesi olmalıdır. Ancak buna uygun davranılmadığı durumda lamineler maalesef erken dönemde düşebilir. Ağız hijyenini iyi sağlamayan ya da asitli gıdalar tüketen hastalarda veya tüketilmemesi gereken gıdalar tüketildiğinde laminelerde kırıklar ya da düşmeler olabilir. Diş sıkan bireylere diş plağı ile beraber botox uygulaması yapılmalıdır.
-
Zirkon Diş Kaplama ve Lamine Diş Kaplama arasındaki Fark Nedir?Zirkon kaplama ile porselen lamine yaprak kaplama arasındaki en büyük fark dişe uygulanan diş sert dokusu eksiltme miktarıdır. Zirkon diş kaplamalarında dişin çepeçevre tüm yüzeylerinden 0,9-2 mm kadar diş sert dokusu kaldırılarak yapılırken, porselen lamine dişlerde bu oran dişin tek yüzeyinden en fazla 0,3-0,6 mm kadar sert doku eksiltmesi ile mümkündür.